Tasting the different vineyards of Santorini ‘s Assyrtiko

The winelovers seminar has as subject the diversity of Santorini’s vineyard and how this is embottled from the famous winery of Sigalas. Cinque ‘s team feel so happy to received them!

7 Χωριά: Ωδή στο terroir της Σαντορίνης από τον Πάρι Σιγάλα!

Δοκιμάζουμε τα «7 Χωριά», την ολοκαίνουρια limited edition συλλογή από το Κτήμα Σιγάλα στη Σαντορίνη

του Θόδωρου ΛέλεκαΌπως και να την προσεγγίσεις, απ’ όπου κι αν την δεις, αμπελο-οινικά η Σαντορίνη είναι ένα θαύμα. Έτσι απλά. Το άνυδρο, άγονο, εχθρικό της έδαφος είναι το «σπίτι» ενός από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου και παράγει ένα κρασί σπουδαίο. Ένα κρασί που αποτυπώνει το οικοσύστημα στο οποίο ανήκει τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα, γι αυτό και χαρακτηρίζεται από αυστηρά αρώματα εσπεριδοειδών και πέτρας, καθώς και από εκρηκτική οξύτητα.

Το Ασύρτικο, λοιπόν, μια λευκή ποικιλία με πλείστες αξιώσεις και περγαμηνές, μεγαλώνει και μεγαλουργεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Οι επαγγελματίες και οι ειδικοί το παρακολουθούν στενά, οι σκληροπυρηνικοί οινόφιλοι το λατρεύουν, ενώ το ευρύ κοινό του κρασιού το αγκαλιάζει κάθε μέρα και περισσότερο. Παράλληλα, το Ασύρτικο της Σαντορίνης γνωρίζει συνεχώς σημαντικότερες διακρίσεις και εκτός συνόρων. Εξάγεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, το συναντάμε στις λίστες μεγάλων και σπουδαίων εστιατορίων ανά τον κόσμο, ενώ εδώ και λίγο καιρό καλλιεργείται, οινοποιείται, εμφιαλώνεται και πωλείται (και) στην Αυστραλία!

Με φόντο όλο αυτό το κλίμα λοιπόν, ο καταξιωμένος Σαντορινιός οινοποιός Πάρις Σιγάλαςυλοποίησε ένα φιλόδοξο και άκρως ενδιαφέρον εγχείρημα, με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας του terroir του αμπελώνα του νησιού του. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να οινοποιήσει ξεχωριστά Ασύρτικο από τα 7 διαφορετικά χωριά από τα οποία προέρχονται τα σταφύλια της διάσημης και βραβευμένης ΠΟΠ Σαντορίνης του. Άφησε το κρασί να ωριμάσει για 12 περίπου μήνες στη δεξαμενή με τις οινολάσπες του, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα της πρώτης ύλης του, και στη συνέχεια εμφιάλωσε το κρασί κάθε χωριού ξεχωριστά.

Το αποτέλεσμα: η limited edition συλλογή «7 Χωριά», που ξεκίνησε πολύ πρόσφατα να διατίθεται στην αγορά, μέσα από αυστηρά επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «πακέτο» που απευθύνεται σε οινόφιλους που γνωρίζουν και αγαπούν το Ασύρτικο και θέλουν να κατανοήσουν την δυναμική και να εκτιμήσουν την διαφορετικότητά του, μέσα στο πεπερασμένο πλαίσιο των 7000 στρεμμάτων των αμπελιών της συγκεκριμένης ποικιλίας στο νησί της Σαντορίνης.

Θα είμαι ειλικρινής: περίμενα ότι οι διαφορές ανάμεσα στα κρασιά των 7 Χωριών θα είναι ανεπαίσθητες. Σκέφτηκα, πόσο διαφορετικά μπορεί πια να είναι 7 δείγματα της ίδιας ποικιλίας και εσοδείας, από τα χέρια του ίδιου οινοποιού και από το ίδιο νησί, απλά από (7) διαφορετικά χωριά του αμπελώνα του; Πόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα μπορεί να έχουν οι μικρές διαφορές στο υψόμετρο, την έκθεση στον ήλιο ή ακόμα και την ημερομηνία τρύγου;

Όταν η συλλογή έφτασε στα χέρια μου, αποφάσισα να μην τη δοκιμάσω μόνος. Ήθελα και να μοιραστώ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, αλλά και να έχω και πολλές γνώμες και απόψεις, πλέον της δικής μου. Έτσι, προσκάλεσα όσους απόφοιτους του #winelover seminar βρίσκονταν στην Αθήνα (και όχι σε κάποια παραλία) να με συναντήσουν σε ένα από τα αγαπημένα μας στέκια: το wine bar Cinque, στου Ψυρρή (Αγαθάρχου 15), οι ιδιοκτήτες του οποίου είχαν την ευγενή καλοσύνη να φιλοξενήσουν τη δοκιμή και, γενικότερα, την κεφάτη παρέα μας.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top