Έτσι απλά. Το άνυδρο, άγονο, εχθρικό της έδαφος είναι το «σπίτι» ενός από τους αρχαιότερους αμπελώνες του κόσμου και παράγει ένα κρασί σπουδαίο. Ένα κρασί που αποτυπώνει το οικοσύστημα στο οποίο ανήκει τόσο στη μύτη, όσο και στο στόμα, γι αυτό και χαρακτηρίζεται από αυστηρά αρώματα εσπεριδοειδών και πέτρας, καθώς και από εκρηκτική οξύτητα.
Το Ασύρτικο, λοιπόν, μια λευκή ποικιλία με πλείστες αξιώσεις και περγαμηνές, μεγαλώνει και μεγαλουργεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Οι επαγγελματίες και οι ειδικοί το παρακολουθούν στενά, οι σκληροπυρηνικοί οινόφιλοι το λατρεύουν, ενώ το ευρύ κοινό του κρασιού το αγκαλιάζει κάθε μέρα και περισσότερο.
Παράλληλα, το Ασύρτικο της Σαντορίνης γνωρίζει συνεχώς σημαντικότερες διακρίσεις και εκτός συνόρων. Εξάγεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, το συναντάμε στις λίστες μεγάλων και σπουδαίων εστιατορίων ανά τον κόσμο, ενώ εδώ και λίγο καιρό καλλιεργείται, οινοποιείται, εμφιαλώνεται και πωλείται (και) στην Αυστραλία!